Ät grönt - skörda och förädla

Att äta grönt och vilt är härligt både för själen och ekonomin. Jag håller på att botanisera igenom alla möjligheter som finns och inspireras av andra. Här är vad jag hitintills hittat:


Maskros 

Ät blommor och yngre blad råa i sallad eller gör maskrosmarmelad och makrosvin

Maskrosens gula blomma lockar många små rapsbaggar till sig. Skaka av dem och kolla så att alla hunnit undan före du äter blomman rå eller förädlar den.


Maskrosmarmelad á la Lisa och Monica Eisenman

4 dl vatten
5 dl maskrosblomblad (bara de små gula blombladen!)
5 dl syltsocker
1 tsk rivet citronskal

Koka upp vattnet och häll det över de gula blombladen. Låt dra i ca 20 minuter.  Häll blomblad och vatten i en nätsil, placerad över en tjockbottnad kastrull. Tryck ut så mycket vätska som möjligt ur blombladen med baksidan av en sked.
Blanda vätskan med socker och koka upp. Låt sjuda i ca 2 minuter eller tills sockret har löst sig.
Ta bort kastrullen från värmen och rör ner citronskal. Skumma noga. Häll upp marmeladen på väl rengjorda och varma glasburkar. Förslut direkt och förvara svalt. 




Tomat  

Ät den rå, frys in, koka in eller gör tomatmarmelad

Tomater går bra att frysa in precis om de är. Det är bara att lägga dem i en låda eller påse och frysa in. Jag brukar hacka upp dem så att det har bra storlek till kanske en köttfärssås eller gryta. 

Vill man prova något annat är här två recept som jag kan rekommendera:

 

Inkokta tomater á la Camilla Klum

2 kg mogna tomater
2 dl olivolja 
1 hel vitlök, skalad och klyftad 
1 handfull färsk basilika
1½-2 mtsk. grovt salt
Dela tomaterna om de är mycket stora, små tomater kan användas hela. Fördela tomaterna i glasburkar eller konserveringsglas tills de är till hälften fulla.  Lägg i hälften av basilikan, vitlöken och saltet och sedan resten av tomaterna. Pressa tomaterna ordentligt och tryck resten av basilikan, vitlöken och saltet längs sidorna. Häll på saltet och olivoljan överst.

Om du använder vanlig glasburkar med metall lock, skruva bara på locket nästan helt. Enklast gör du det genom att skruva på locket helt och sedan öppna bara lite igen. Använder du konserveringsglas/patentglas med gummiring ska locket stängas helt. När burkarna och glasen värms upp skapas nämligen ånga som måste kunna komma ut, annars exploderar glaset. Genom ett smått öppet metallock eller gummiring tar sig ångan ut och trycket minskar.

Sätt in burkarna och glasen när ugnen nått 110 grader. Låt dem stå tills innehållet liknar kokta tomater som fallit samman och det bubblar på i glaset/burken. Tag då ut burkarna och skruva på locket helt med hjälp av tjocka grytlappar medan de är varma. Sätt tillbaka dem i ugnen låt kyla av helt. Konserveringsglasen/patentglasen står kvar hela tiden i ugnen tills de helt svalnat av.

Tvätta sedan glasen utanpå när de är helt avsvalnade och förvara svalt.

 

 

Tomatmarmelad med citron

Detta är en enkel och verkligen uppskattad marmelad som passar både på ostsmörgåsen som på kexet med en smakrik grönmögelost. Både små sötsugna som vuxna tycker om den!


Till ca 1 1/2 liter

1 kg tomater
1 citron, rivet skal och saft
1 kg Dansukker Syltsocker

Skålla och skala tomaterna. Ta bort blomfästet. Skär dem i bitar. Blanda samtliga ingredienser i en rostfri gryta och koka i 5-10 minuter under omrörning. Ta grytan från värmen. Skumma väl. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara kallt.



Physalis

Goda bär att stoppa direkt i munnen och när du tröttnat på det, gör physalismarmelad!

 

Physalismarmelad

Enkelt och gott på en smakrik mögelost.

500 g physalis
2 dl vatten
1 msk färskpressad citronsaft
4 dl syltsocker

Skala, skölj och halvera physalisen. Lägg den i en kastrull och tillsätt vatten och citronsaft. Sjud under lock i 5 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 3 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut.
 

Ärtor

Tycker du om martini? Har du odlat ärtskott så det står härliga till? Gör en peatini!

 

Peatini á la kocken Mark Hix

Puré
50gr ärstkott
100 ml kallt vatten

Drink
50 ml Hendricks gin
25 ml ärtpuré
20 ml ljus sirap
1 delad citron

Mixa ärtskotten med lite vatten till en slät puré.

Häll gin, ärtpuré, sirap och citronsaft i en shaker. Skaka och häl upp i ett cocktailglas. Dekorera glaset med en smal citronklyfta och två ärtskott på toppen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej,

Vad tycker du? Skriv gärna några ord och berätta.

/Anna